Mijn omgeving hoort me regelmatig iets zeggen over het doen van je persoonlijke werk. Ook zijn termen als via je lichaam en zelfreflectie voor mij de dagelijkse gang van zaken. Voor mij is dit zo normaal dat ik vaak vergeet dat het wellicht niet ieders doel hier op aarde is om je persoonlijke werk te doen. Ik hou ervan. Ik hou van transformaties. Ik hou van werken met mijn schaduw om uit te komen in meer licht, meer mij zijn. 

Hiervoor heb ik een lange reis gemaakt die al jong begon. Op mijn 23e maakte mijn toenmalige vriendje het uit en kreeg ik paniekaanvallen omdat ik zo graag wilde dat hij terug kwam. Dit is het signaal voelde ik, nu ga ik hulp zoeken en ontdekken wat er zich in mij verbergt. Ik wil leven, echt leven, niet meer bang zijn of me inhouden. En zo startte mijn reis bij een prachtige therapeute Irene van het Riagg. 3 jaar lang was ik daar iedere week met haar om te leren over mijn gevoelens te praten. Gevoelens die ik eerst had te leren herkennen. Er was toen nog niet veel zelfreflectie van mijn kant, en ook ging het vooral pratend en niet via je lichaam, maar de start was gemaakt. Stap voor stap leerde ik voelen, onderscheiden en me uiten.

Op mijn 29e besloot ik een stap verder te gaan en ging ik me storten op het lichaamswerk. Ook daar was voelen, zelfreflectie en het doen van je persoonlijke werk de basis van alles. Maar nog veel belangrijker voor mij was dat het niet meer via mijn hoofd en praten ging, maar via mijn lichaam. Jaren van cursussen en een lichaamsgerichte therapie opleiding brachten me mijn huis, mijn lichaam, waar ik in ging leren wonen (en nog steeds lerende in ben).

Begin 2008 kwam er een stap in mijn dagelijkse leven die me veel tijd heeft gegeven voor het verder verdiepen van mijn persoonlijke werk, namelijk het gaan werken als zelfstandig ondernemer. Met groepen, in trainingen, als coach, procesbegeleiding, ieder moment weer met mensen, via zelfreflectie, je lichaam als basis, totdat het doen van mijn persoonlijke werk de basis is geworden van alles. Intussen kwam ik bij prachtige mensen, kreeg ik les van een sjamaan, zat ik in energiewerk groepen, leerde ik zien en helen, en net voordat ik zwanger werd van Naomi was er een alles verschuivend ritueel waarbij ik me voor het eerst veilig voelde in mijn lichaam. Dat is nooit meer weggegaan. Ik voel me veilig, ten diepste, in mij, in mijn lichaam, en daarom kan ik nu iedere trigger of bewustwording aan, omdat ik weet dat ik veilig in mij ben. Ik durf mijn schaduw aan te kijken, en belichaam steeds meer mijn licht, hoe meer ik mijn persoonlijke werk doe en durf te doen. Dat ik me daarbij afgelopen jaren ook nog geliefd voel door mezelf, maakt het nog makkelijker en sneller, deze transformaties. 

En nu, nu rust ik uit, voel ik me veilig en geliefd, en ontdek ik via het leven wat het leven is, en hoe ik steeds meer het leven kan zijn en worden.

Mijn reis gaat vast anders dan de jouwe maar ik weet uit ervaring en van zien om me heen, dat je pas je persoonlijke bevrijdingswerk kunt doen (als je dat wil uiteraard) als je je veilig voelt in je eigen lichaam. Daarvoor is lichaamsbewustzijn nodig, en voelen in je lijf ipv enkel denken en voelen vanuit je hoofd (waarbij je denkt dat je voelt, maar eigenlijk beschouwt en analyseert). Dat vraagt een continue aandacht en aanwezigheid bij jezelf, continue zelfreflectie. Hiervoor had ik een rustiger leven nodig en me iedere x weer losmaken en schoonmaken van alle indrukken om me heen, van de maatschappij die veel vindt en vraagt van ons. Ons lichaam is zo een prachtig instrument, en het is zo dankbaar als je je licht kunt en mag belichamen hier op aarde. Als je daar een portie zelfliefde bij aan kunt zetten, wordt het leven helemaal een feest. Dan weet je wat je voelt en handelt naar dat wat je voelt, neem je jezelf voor waar en twijfel je niet. 

Het je eigen persoonlijke werk doen is soms intensief, soms zwaar, soms ingewikkeld, maar het is ieder moment alles waard. Dat wist ik als meisje al, nu als volwassen vrouw ervaar ik dat iedere dag.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *